OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

Jernej Lorenci, eden izmed vodilnih slovenskih režiserjev, je pred meseci rekel, da bi slovenski učenci morali igrati več gledaliških predstav, kajti lastna ustvarjalnost je tista, ki žene svet naprej, ki odstira nove svetove, ki odpira nove perspektive in znane stvari postavlja v novo luč. Gledališko umetnost je primerjal s športom, kjer učenci ne le spoznavajo športe, ampak jih tudi igrajo in so predvsem sami aktivni.

Zdi se, da ga na OŠ Franja Malgaja več kot slišimo, kajti ob slovenskem kulturnem prazniku bomo na gledališkem odru Ipavčevega kuturnega centra premierno uprizorili že drugo letošnjo predstavo, in sicer Zajčkovo leto, ki jo bodo po pravljici Svetlane Makarovič uprizorili člani izbirnega predmeta gledališki klub. V mesecu novembru pa ste si lahko ogledali predstavo Silni so oni, ki je sklenila praznovanje ob 100-letnici smrti Franja Malgaja in 110-letnici šolske zgradbe. V marcu pa vas bodo na prireditvi Mavrični splet besede presenetili naši najmlajši učenci. V tem šolskem letu vas torej čakajo 3 prave pravcate gledališke predstave in morda še kakšno presenečenje. Redke šole se lahko pohvalijo s tako pestro gledališko ustvarjalnostjo.

Zastava kulturne šole več kot zasluženo vihra pred našo šolo že vrsto let, na šolskih hodnikih pa boste našli več gledaliških priznanj, med njimi tudi priznanje JSKD Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju gledališča. Od leta 2012 smo se kar s tremi gledališkimi predstavami (Štiri črne mravljice, Ema Pipifilipi, Prosto po Gorencu) in s tremi predstavami ugledališčene poezije (Rekel je, da bo pesnik, Res, ti si ta! in Praprotni cvet) uvrstili na državna srečanja gledaliških skupin in tako pristali med najboljšimi v državi.

Naj zaključim z mislijo velikega slovenskega igralca Jerneja Šugmana: “Moč živega človeka, ki prav v tem trenutku stoji na odru, ker ti hoče nekaj dati – to je nekaj neverjetnega.” Na Malgaju vam tako radi podarjamo to umetniško neverjetnost.

zajckovo_leto

 

 

 

OŠ FRANJA MALGAJA ŠENTJUR
Ulica skladateljev Ipavcev 2, 3230 Šentjur

Telefon: 03/ 746 3 800
ELEKTRONSKI NASLOV: tajnistvo@fmalgaja.si