Skoči na glavno vsebino

OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

Nemška ekskurzija na Dunaj

V četrtek, 17. oktobra 2024, smo se z učenci 8. in 9. razreda pri izbirnem predmetu nemščina odpravili na enodnevno ekskurzijo k našim severnim sosedom.

Najprej smo se odpeljali v smeri proti Nežiderskem jezeru (nemško: Neusiedler See), plitvem stepskem jezeru, ki leži nekaj deset kilometrov jugovzhodno od Dunaja, na meji med Avstrijo in Madžarsko. Velja za največje avstrijsko jezero, zanj pa je značilna rahlo slana voda, ki enkrat na 100 let popolnoma presahne. Poleti temperatura vode doseže (die Wassertemperatur) do 30 stopinj Celzija, pozimi pa zamrzne in kraj postane priljubljena lokacija za drsanje na ledu (der Eislauf). Skupaj z narodnim parkom spada v svetovno kulturno dediščino in je pod zaščito Unesca. V bližini se nahaja največji avstrijski zabaviščni park Familypark, ki nas je navdušil. Učenci so se neizmerno zabavali v dogodivščinah in atrakcijah na štirih različnih pustolovskih območjih – Svet doživetij, Gozd pravljic, Kmetija in Pustolovski otok. Nič ni lepšega kot raziskovanje sveta adrenalinske zabave skupaj s prijatelji!

Zatem smo se odpravili v avstrijsko prestolnico Dunaj (nemško: Wien). Poleg glavnega mesta Avstrije, ima ta tudi status ene izmed avstrijskih zveznih dežel (nemško: Bundesland), ki jo ozemeljsko v celoti obkroža zvezna dežela Spodnja Avstrija (nemško: Niederösterreich).

Po prihodu smo si ogledali zunanjost dvorca Schönbrunn in se sprehodili skozi park veličastne letne cesarske rezidence. Na panoramski vožnji po znameniti dunajski krožni cesti Ringstraße, s katero je obdano staro mestno jedro in ob kateri se vrstijo glavne mestne znamenitosti smo občudovali: dunajsko opero, umetnostnozgodovinski in naravoslovni muzej, parlament, mestno hišo in gledališče. Podali smo se skozi staro mestno jedro, mimo spomenika Marije Terezije, nekdanjega cesarskega dvorca Hofburg s špansko jahalno šolo in cesarsko grobnico do znamenite gotske Štefanove katedrale, kjer je pokopan Slovenec Jurij Slatkonja, dunajski škof in ustanovitelj slavnega zbora Dunajskih dečkov. Po ogledih smo si privoščili nekaj prostega časa za sprehod po promenadnih ulicah Graben in Kärntnerstraße.

Ob vsem opisanem pa seveda preizkusili svoje znanje nemščine, saj je cilj ekskurzije, poleg spoznavanja avstrijskih znamenitosti in kulture, tudi zavedanje o pomenu učenja tujega jezika ter nenazadnje praktična raba nemščine v konkretni situaciji.

 

Dostopnost